Rye St Antony School, Oxford – New Entrance

Project Overview:

PSP were appointed by Rye St. Antony School to provide full quantity surveying services on the construction of a new two-storey teaching block and alterations to form a new school entrance and bursary. The project replaced the existing portacabin housing the bursary and created new teaching spaces to allow reconfiguration of internal spaces to form a new school entrance and bursary.

The Design:

The new teaching block is a traditional two-storey brick and tiled clad building with a clay-tiled trussed roof and composite wood and aluminium windows and doors. The ground floor was fitted out with cooking facilities for twenty students and central teaching space. The first floor was fitted out as the Computer Science teaching area. The building is fully accessible and includes a lift and ambulant staircase. The new school entrance including demolition of an existing external fire escape staircase, a glulam-framed curved extension facing onto a new brick paved circular entrance courtyard. Existing classrooms were redesigned to house the relocation of the bursary. Extensive work was required to the main electrical services located in the entrance area.

Construction Characteristics:

The project was phased to allow continued use of the existing teaching spaces during the construction works and to minimise disruption to pupils studying for A-Levels. Care was required when altering the siting of the main electrical switchboards to ensure the school had no loss of electrical power or data at any point during term time.

Other characteristics include:

  • Glulam beams and columns provide structural support to the new entrance extension
  • Piled foundations and reinforced concrete slabs to minimise disruption to tree roots
  • Built-in display facilities in new reception area
  • New offices and meeting spaces for bursary department

Procurement Process:

The project was procured traditionally with a main contractor selected after competitive tendering of both phases. The contract was let to Benfield & Loxley under a JCT Intermediate Building Contract 2011 with contractor’s design elements.

Back to projects
contact us