Rye St Antony School, Oxford – 6th Form Study Centre

Project Overview:

The Cottage is occupied by 6th Form pupils as a boarding house and dining hall. Rye St Antony sought to improve the main entrance to the building, extend the building to provide a larger dining hall and study centre as well as alterations to staff quarters and plant spaces.

The Design:

The existing building is situated amongst a canopy of trees and root protection informed the design greatly with piled foundations and cantilevered slabs necessary. Materials were selected to complement the surroundings and Western Red Cedar cladding predominates the elevations. Large windows were incorporated to bring natural light into former dark spaces. Bespoke furniture was provided to the study centre.

Construction Characteristics:

The project was phased to allow continued use of the boarding house during the construction works and to minimise disruption to pupils studying for A-Levels. Work commenced in four separate locations, three of these being new extensions.

Other characteristics include:

  • Glulam beams and columns provide structural support to the new extensions
  • Piled foundations and reinforced concrete slabs to minimise disruption to tree roots
  • New boiler installation
  • New office and enlarged flat for Housemistress

Procurement Process:

The project was procured using a 2-stage approach with a main contractor selected after competitive tendering of preliminaries, overheads and profit. The contract was let to Benfield & Loxley under a JCT Intermediate Building Contract 2005 with contractor’s design elements.

Back to projects
contact us